Ikuisuuskemikaalit rasittavat maksaa

Ikuisuuskemikaaleiksi kutsutaan muun muassa elintarvike- ja tekstiiliteollisuuden käyttämiä pfas-yhdisteitä eli per- ja polyfluorattuja alkyyliyhdisteitä. Ikuisuuskemikaaleiksi niitä kutsutaan siksi, että niiden tiedetään kertyvän luontoon ja elimistöön sekä pysyvän muuttumattomina jopa kymmeniä vuosia. Erityisen ongelman näistä yhdisteistä tekee se, että altistus on jatkuvaa ja yhdisteitä löytyy monista kodin tekstiileistä ja tarvikkeista, kuten päivittäishygieniatuotteista, tuulen- ja vedenkestävistä vaatteista ja teflon-pinnoituksista.

Näille altistumisen on jo pitkään tiedetty olevan terveydelle haitallisia, mutta viime keväänä Birminghamin yliopiston tutkivat osoittivat, että iso osa altistuksesta voi tapahtua ihon kautta. Aiemmin luultiin, etteivät nämä ionisoidut alkyyliyhdisteet pystyisi läpäisemään ihoa ja imeytymään verenkiertoon. Nyt läpäisevyys kuitenkin osoitettiin tutkijoiden laboratoriossa kasvattaman keinoihon avulla. Yhteensä 17 tutkitusta pfas-yhdisteestä jopa 15 läpäisi merkittävästi ihon. Yksittäisen pfas-yhdisteen läpäisevyys vaihteli 5-50% välillä riippuen sen molekyylirakenteesta.

Environment International -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen pääkirjoittaja Oddný Ragnarsdóttir toteaa havainnon muuttavan käsitystä näiden ikuisuuskemikaalien haitallisuudesta. Tällä hetkellä Euroopan kemikaalivirasto ECHA valmistelee lausuntoa pfas-yhdisteiden käytön rajoittamisesta.

Lähde: Helsingin Sanomat 30.6.2024, Environment International 6/2024
https://www.hs.fi/tiede/art-2000010521586.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024003581#s0070